Grupe podrške za roditelje

Zašto su grupe podrške potrebne?

Istraživanja u Srbiji beleže da mali broj roditelja koristi bilo kakav oblik podrške upućen direktno njima, a kao najčešće prepreke se izdvajaju: neodgovarajuće vreme održavanja programa, manjak slobodnog vremena usled stalne brige o detetu kao i nedostatak informacija o postojanju takvog programa (Rajić i sar., 2015)

Iako su istraživanja pokazala da postoji trend redukcije stresa kod roditelja zahvaljujući podršci koje u okviru usluga socijalne zaštite dobijaju (Žegarac, Džamonja-Ignjatović i Milanović, 2014), one su mahom usmerene na instrumentalnu podršku, čuvanje, ishranu, terapiju i realizovanje razvojno-podsticajnih aktivnosti, koje su značajne, ali ne i dovoljne.

Potrebu za formiranjem grupa podrške smo prepoznali kod roditelja korisnika naših usluga, ali smo prepoznali i navedene prepreke koje su se uglavnom ispoljavale prilikom organizovanja edukativnih seminara i odnosile su se na manjak slobodnog vremena roditelja.
U skladu sa tim, rešili smo da formiramo grupe podrške u kojima će članovima biti ponuđeni termini, formirani na osnovu njihovog slobodnog vremena, i u skladu sa organizacijom radnog vremena studija.

Broj članova:
3-6
Trajanje: 90min. /
1 nedeljno
Početak rada prve grupe: oktobar 2022.

Koje će se teme obrađivati?

Svaki susret će sadržati po jednu temu informativnog i jednu temu iskustvenog karaktera.

Teme informativnog karaktera će se odnositi na razmenu svih informacija, relevantnih za grupu između roditelja, ali će odgovarati i na edukativne teme, kao što je tema o implikacijama dijagnoze na razvoj deteta, koja se, prema istraživanjima, pokazala kao jedna od najznačajnijih.

Teme iskustvenog karaktera se odnose na emocije i lična iskustva roditelja, koje će biti obrađivane u skladu sa potrebama grupe. Među ovim temama ističu se: transgeneracijska iskustva, “nezavršeni poslovi” u primarnim porodicama roditelja, afektivna vezanost, prevazilaženje stresa, komunikacija, partnerski odnosi, patnje, traume, gubici…

Ko vodi grupe?

Nikola Roy Chaudhury, master program integrativne psihoterapije je završio na FLV u Novom Sadu, nakon čega nastavlja sa edukacijom u okviru Geštalt studija u Beogradu. Dobitnik je nagrade Josip Berger, Društva psihologa Srbije, autor više naučno-istraživačkih radova i projekata, sertifikovani je trener autogenog treninga.

Zainteresovan/a sam, kako da se prijavim?

Dovoljno je samo da kliknete na dugme “Prijavi se” i ostavite nam vaše kontakt podatke. Mi ćemo vas blagovremeno obavestiti o svim relevantnim informacijama (formiranju grupe, broju članova, ceni i anketiranju u vezi odabira termina). Broj mesta je ograničen, prvih 6 prijavljenih dobijaju -20% popusta za prva 4 susreta. Ako vam uslovi odgovaraju, potvrditćete prijavu.

Broj mesta je ograničen
Broj preostalih mesta:
8
Termin: prema anketi članova
Za sve informacije pozovite: 0641519062